Wist u dat de tijd van de geboorte van Jezus eigenlijk onbekend is? …
Lees meer over de connecties tussen 25 december en keizer Constantin Legrand en wat doen de winterzonnewendes op 21 en 22 december, de Saturnalia ter ere van Saturnus God, de Mithras-cultus ter ere van de God Mithras en de Yule-feesten van de Germaanse mythologie te maken hebben met Kerstmis ....
De Oorsprong van het Kerstfeest
De heidense vaste stof-
Lang voor het christelijke tijdperk kondigden de heidense gebruiken al de winter aan.
De Saturnalie
Tijdens de Romeinse oudheid, van 17 tot 24 december, werden ter ere van Saturnus, de god van het zaad en de wijnstok, vieringen gehouden ter herdenking van de teelt van het land. De Romeinse gewoonte verbond zijn heerschappij met de Gouden Eeuw. Tijdens deze feesten werd de orde afgeschaft en vonden de mensen hun weg terug naar gelijkheid, want meesters en slaven leefden samen met omgekeerde rollen. Aan het einde van het feest werd een door het lot bepaalde koning van Saturnalia gedood. Deze vieringen werden gevolgd door de kalends die het begin van elke maand markeren. Ter gelegenheid van de januari-weekenden gewijd aan Janus, wisselden de Romeinen geschenken uit, de "strenae", die in het Duits kunnen worden omschreven als "nieuwjaarsgeschenken".
Het Jul-feest
In het noordelijke deel van Europa, dat buiten de Romeinse invloedssfeer lag, werd het Jul-feest gevierd. Het duurde 12 nachten. De viering was opgedragen aan de goden van de Germaanse mythologie. Wotan, de god van de dood, bezocht de aarde. Njord en Freya, de goden van de vruchtbaarheid en overvloed, werden ook gevierd. Vuren werden aangestoken om de geesten van de duisternis te verdrijven en aan de zon te herinneren.
Al deze festivals hebben onze gewoonten gevormd.
Sporen zijn nog steeds te vinden in de folklore en in de manier waarop onze voorouders Kerstmis vierden.