Diversen

Kerststal met oosterse inspiratie (1992-2009)

De personages van gesculpteerde den zijn geïnspireerd op een neobarokke kerststal. Deze werken, die gekwalificeerd zijn als permanente kerststallen, zijn typisch voor kerken (zeer indrukwekkend door hun grootte) en werden het hele jaar door tentoongesteld in de heilige plaatsen.

Andréas en Béatrice DEMETZ, Zuid-Tirol Decoratie van de leden van de Belgische Vereniging van de Vrienden van de Kribbe

Kerk-kerststal in gips (begin 1900)

De personages van met olieverf beschilderd gips werden gerestaureerd door beeldhouwer Gottfried Anfang uit Willwerath/Prüm rond 1993. Dit volledige geheel (met uitzondering van het Kindje Jezus) is in kitscherige stijl - in het Frans: saint-sulpicien, naar de naam van een Parijse parochie rond dewelke de verkopers van religieuze artikelen zich rond 1850 hadden verzameld. Het betreft een werk uit Frankrijk met verschillende invloeden, met name die van Toscaanse beeldensnijders die niet-kerkelijke, mythologische of religieuze standbeelden over de hele wereld hebben verspreid.

Begin 20e eeuw is het, door het gebrek aan een wetgeving op de auteursrechten, onmogelijk de juiste herkomst van dit type creaties te achterhalen. Bovendien is de stijl van de personages niet bepaald, misschien om een universele visie op de Kerk te ontwikkelen? De afbeelding van Maria en Jozef is geïnspireerd op de klassieke kunst, de tooi van de Wijzen doet denken aan de middeleeuwen en de herders dragen, afhankelijk van de reeks, schapenvellen, antieke gewaden of kleren van Italiaanse boeren. Deze kerststal is ontdaan van alle anekdotische karakters en beperkt zich tot de evangelische personages, waardoor hij in de eerste plaats het beeld van een verering wordt.

Atelier DELIN, Parijs

Christus Koning

In 1925 voert Paus Pius XI het feest van “Christus Koning” in om te strijden tegen de ongelovigheid en om de soevereiniteit van Christus over de mensen en de instellingen te bevestigen. Vanaf de jaren 1930 (interbellum) vindt men veel afbeeldingen van Christus die de koninklijke macht van de prins van de vrede oproepen.

Beeldhouwwerk in gekleurd hout, 212 cm. Duitsland

De Drie Wijzen (1989)

De kostuums zijn gemaakt door Suz, Luik (B), 2000. Ze zijn geïnspireerd door de Vlaamse schilderkunst, met name door een schilderij van J. Bosch.

Andréas en Béatrice DEMETZ, Ortisei, Zuid-Tirol

Zwitserse kerststal "Navidad" (1999)

Het stadje Brienz in het kanton Bern is een belangrijk Zwitsers centrum voor het creëren van kribben. Omstreeks 1915-1920 begon de beeldhouwer Hans HUGGLER-WYSS (1877-1947), na een gedegen opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Munchen, aan het maken van kerststalfiguurtjes. Zijn zeer uitgepuurde en vernieuwende stijl beantwoordt aan een vereenvoudiging van de religieuze kunst die afgekondigd is door het Tweede Vaticaans Concilie. De kerststallen van Brienz zijn wereldvermaard.

Personages van natuurlijk lindehout uit het atelier van Hans Huggler-Wyss, Brienz (CH).

Decor geverfd met acrylverf op doek, dat het meer van Brienz weergeeft, Magdalena SCHOOS, Baselt (D)

en Dieter PLEINES, Weinsheim(D), 2000

Oude kerststal van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Erfurt (1900)

De personages zijn gemaakt van gekleurd en beschilderd hout, de carnaties zijn van was. Was werd vaak door nonnen gebruikt om kribbefiguurtjes te maken. Ze heeft een sacramentele waarde, zoals de waskaarsen die worden gebrand worden als offer.

Congregatie van de Zusters van het Arme Kindje Jezus, Aix-la-Chapelle.

Regionale klederdracht van Paula MARXEN in 1995.

 

Kerststal van de Onze-Lieve-Vrouw-Boodschapkapel van Banneux (1964)

De esthetische verfijning, de vereenvoudiging en de langer gemaakte vormen, de keuze van de levendige en contrasterende kleuren, met symbolische motieven, geven dit geheel een modern en vernieuwend uitzicht dat inspeelt op de wil tot vereenvoudiging van het laatste concilie.

Personages van keramiek uit de kunstateliers van Saint Laurent, naar de schetsen van mevrouw RONCARATTI, Luik (B)

Het decor werd gemaakt in het museum Ars Krippana in 1992

Oude kerststal van de Heilige Petrus en Paulusparochie, Odendorf (D) (1983)

De ledematen van de figuurtjes zijn gemaakt van in een vorm gegoten en beschilderde hars.

Deze traditie van aangeklede standbeelden gaat terug tot de barokperiode. Het is in die tijd dat de kerststal een hoge vlucht neemt. Hij geeft de kijker de indruk dat hij zelf aan de gebeurtenis deelneemt. De aanwezigheid van beweegbare personages, bekleed met echte stoffen, zal bijdragen tot de authenticiteit van het tafereel.

Personages naar de modellen van de Gunther PFERDEMENGES, Kevelaer-Winnedonk (D).

De stal werd gerealiseerd voor de parochianen van het dorp Höfen (D) waar vroeger het museum Ars KRIPPANA gehuisvest was.

 

Het zwarte licht (1999)

Deze kunstenaar, Jairo MAGALHAES, die vooral bekend is om zijn werken op basis van walvisbaarden, laat ons hier een nog ongewoner werk zien. De hand van God (waarin het Kindje Jezus rust) is gemaakt van gedroogde en beschilderde koeiendrek, op een wapening van stro en traliewerk.

De verklarende tekst in het Portugees, die geïnspireerd is op het scheppingsverhaal, maakt integraal deel uit van het werk. Hij roept het licht op dat alomtegenwoordig is in de kerstliturgie en geeft het voorwoord van het Evangelie van Johannes weer: “In den beginne was het Woord...”

"In den beginne, toen alles donker was,

liet God zich door het donker inspireren om het licht te scheppen .

Daarom zijn wij allemaal donker

Op zoek naar het licht."

Jairo MAGALHAES, in Frankrijk wonende Braziliaanse kunstenaar

Oude Toscaanse kerststal (einde 19de eeuw)

13 personages en 10 dieren van beschilderd gips, naar de originele modellen die gevent werden door de Toscaanse beeldensnijders. De polychromie werd in 2004 gerestaureerd door Edgar ARENS, Saive (B).

De stal kan volledig uit elkaar worden gehaald Toni DANIEL en Michel VINCENT, 2000.

Duitse makelij

Kerststal van de Eifel

Decor van Richard JANSEN, Rocherath (B), omstreeks 1995.

17 personages en 24 dieren van beschilderd en verguld houtsnijwerk.

Firma LEPI, Ortisei (Zuid-Tirol), eigentijds